colorado

In sommige Amerikaanse staten was het al jaren mogelijk om via een doktersrecept legaal aan cannabis te komen. In de film Super High Me wordt dit bijvoorbeeld uitgebreid in de praktijk getoond. De Amerikaanse staat Colorado heeft echter de primeur wanneer het gaat om de legale verkoop van wiet en hasj voor recreatieve doeleinden. Sinds 1 januari van 2014 is het legaal om wiet te kopen in een coffeeshop, zelf te verbouwen of bij je te dragen. De critici voorspelden de meest groteske doemscenario’s, maar in de praktijk blijken twee heldere conclusies dit besluit te ondersteunen.

weed

Dat lijkt voor velen misschien een garantie voor een rampzalige afloop, maar er is hoop! In Amerika is er nu namelijk een datingsite speciaal voor mensen die wel van een jointje op zijn tijd houden. Voorzichtig peilen of je date die voorkeur met je deelt hoeft dus niet meer en ongemakkelijke situaties wanneer blijkt dat dit niet het geval is zijn dus verleden tijd.

joint

Het is geen geheim dat het THC-gehalte in wiet en hasj de laatste jaren flink is toegenomen. Of dat een positieve ontwikkeling is, is iets dat een ieder voor zich moet bepalen maar het heeft wel tot zorgen bij de overheid geleid. Daarom is er vanuit de politiek een voorstel gekomen om wiet met een THC-percentage dat boven de 15% ligt aan te gaan merken als harddrugs en dus te verbieden.

rokendechickkannietslapen

Misschien een vreemde vraag, want is het juist niet heerlijk om voor het slapengaan even tot rust te komen met een jointje? Dat is inderdaad in veel gevallen waar, maar nieuw onderzoek wijst erop dat het gebruik van cannabis misschien ook voor slaapproblemen kan zorgen. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van de University Of Pennsylvania, dat onlangs werd gepresenteerd. De conclusie van het wetenschappelijke onderzoek was dat het gebruik van wiet of hasj de kans op problemen met slapen vergroot.

hond

En dan hebben we het niet over de speurhonden die moeiteloos een pakketje wiet tussen de koffers weten op te speuren, maar over de medicinale toepassing van cannabis. Deze is in het verleden al uitgebreid onderzocht voor de mens, dus waarom zou dit niet gelden voor dieren? De Amerikaanse dierenarts Doug Kramer had dezelfde gedachte toen hij zijn eigen hond een ongeneeslijke vorm van kanker bleek te hebben.

geschiedenis

Hoewel we bij de geschiedenis van de joint al snel terugdenken aan de hippies van de jaren zestig, gaat het gebruik van cannabis nog veel verder terug. Onderstaande tijdslijn geeft je een goed beeld van de geschiedenis van ons favoriete plantje.

gedoogbeleid

In Nederland weten we niet beter dat je gewoon een coffeeshop in kunt lopen voor een grammetje wiet of hasj. Terwijl dit voor ons de gewoonste zaak van de wereld lijkt, gaat er een complex systeem van regels en wetgeving achter schuil. De laatste jaren is er weer flink wat politieke discussie over het gedoogbeleid. Als gebruiker van cannabis is het goed om hiervan op de hoogte te zijn, je wilt immers toch ook mee kunnen praten? Daarom leggen we in dit artikel in een paar heldere punten uit hoe het gedoogbeleid nu precies in elkaar zit.

superhigh

De film Super Size Me is bij velen wel bekend, een documentaire waarin Morgan Spurlock onderzoekt wat de effecten op zijn lichaam en geest zijn als hij zich 30 dagen lang beperkt tot een dieet van voedsel dat geserveerd wordt bij McDonald’s. De effecten waren schokkend: hij werd depressief, zijn cholesterol bereikte schrikbarende hoogtes en ook de gevolgen voor zijn bloedsuikerspiegel en hart waren zeer negatief. Stand-up comedian Doug Benson besloot een vergelijkbaar experiment te ondernemen, maar dan naar de effecten van cannabis.

5

Wat weet je eigenlijk over cannabis? Dat het ontspannend werkt is voor de meeste mensen wel bekend, evenals de veelzijdige toepassingen van de grondstof hennep op het gebied van textiel. Het gedoogbeleid kennen veel Nederlanders ook wel in grote lijnen, ondanks de soms wat ogenschijnlijk tegenstrijdige regels.

De laatste jaren is het wetenschappelijk onderzoek naar cannabis echter enorm uitgebreid. Dat komt met name door de toepassing van cannabis voor medicinale doeleinden, maar daarbij ontdekt men steeds meer bijzondere kenmerken van deze fascinerende stof. Kijk maar eens naar deze vijf verbazende conclusies die daaruit voortgekomen zijn.